20. 5. 2024   |   svátek má Zbyšek
 

Výživová poradna › Vepřová pečeně na medu a rozmarýnu

Název Množství a jednotka
vepřová pečeně 1 kg
extra panenský olivový olej 30 ml
med 2 lžíce
drcený kmín
rozmarýn
Zobrazit všechny ingredience

med

hlavní
Porce: 4
Kuchyně: česká
Příprava: 30 min.
Vaření: 02 h.
Yamila



Postup
1kg vepřové pečeně bez kosti vcelku potřeme marinádou z olivového oleje a medu a na talíři obalíme ve směsi kmínu, rozmarýnu a bylinkové soli. Necháme přes noc uležet. V předehřáté troubě na 160° pečeme maso 50 minut, poté snížíme teplotu na 140°, potřeme maso zbylou marinádou a dopékáme cca 40 minut. Vyjmeme z pekáče, zakryjeme alobalem a necháme 20 minut odpočívat na prkénku. Mezitím v pánvi rozehřejeme máslo, zaprášíme moukou, přidáme 3dcl bílého vína a 250 ml vývaru. Vaříme 15 minut, aby omáčka zhoustla. Před dokončením přidáme do omáčky šťávu z výpeku z masa.


 


RECEPTY

Krůtí medailonky s kaštany

Postup: Krůtí nebo kuřecí maso nakrájíme na medailonky, dáme do misky a promícháme se 2... zobrazit recept

RECEPTY

Kuřecí stehna v kabátku

Postup: Kuřecí stehna omyjeme a osušíme. Pak je osolíme, posypeme paprikou, podle chuti... zobrazit recept

RECEPTY

Broskvová marmeláda

Postup: Broskve omyjeme a vypeckujeme. Nakrájíme na menší kousky, dáme do většího... zobrazit recept

RECEPTY

Ohnivé mamutí kuřecí maso

Postup: Kuřecí (nebo krůtí) prsa nakrájíme na menší kostky. Zeleninu očistíme,... zobrazit recept

RECEPTY

Špagety s dýňovou omáčkou

Postup: Máslovou dýni oloupeme, Hokkaido loupat nemusíme, slupka vařením změkne. Dýni... zobrazit recept

ZAJÍMAVOSTI

Rozmarýn

Rozmarýn (rozmarýna lékařská, latinsky rosmarinus officinalis) je stálezelená keřovitá rostlina, dorůstající až do 2 metrů. Má velmi příjemnou, pronikavou vůni i pěkné, z čeledi hluchavkovitých snad nejkrásnější ... zobrazit článek

RESTAURACE

Pod Radničním kolem

V samém historickém centru jihomoravské metropole nabízíme posezenív tradičním...